Atomen

Atomen bestaan uit verschillende componenten die samen de atoom vormen. In de onderstaande lijst staan alle componenten van een atoom.

Klik op de onderstaande knoppen voor meer informatie

Onderdelen atoom

Bouwstenen atoom

Toets Atomen

Over atomen

Atomen zijn de kleinste deeltjes van een chemisch element die nog de eigenschappen van dat element behouden. Ze zijn ongelooflijk klein; zo klein dat miljoenen atomen samen nog steeds niet zichtbaar zijn voor het blote oog. Maar ondanks hun kleine formaat, zijn atomen ongelooflijk belangrijk. Ze vormen de bouwstenen van alles in het universum.

Een atoom bestaat uit drie fundamentele soorten deeltjes: protonen, neutronen en elektronen. Protonen en neutronen vormen samen de kern van het atoom, terwijl elektronen zich in een wolk-achtige formatie rond de kern bewegen, ook bekend als de elektronenwolk.

Protonen zijn positief geladen, terwijl elektronen een negatieve lading hebben. Neutronen, zoals hun naam suggereert, zijn neutraal en hebben geen lading.

Elk element in het periodiek systeem heeft een uniek atoomnummer dat het aantal protonen in de kern van zijn atomen aangeeft. Het aantal protonen bepaalt de identiteit van het element. Waterstof heeft bijvoorbeeld één proton, terwijl helium er twee heeft.

Atomen kunnen zich ook met elkaar verbinden om moleculen te vormen. Deze verbindingen worden gemaakt door de uitwisseling of deling van elektronen tussen atomen. Deze interacties worden chemische bindingen genoemd en ze zijn verantwoordelijk voor het creëren van vrijwel alle stoffen die we in het dagelijks leven tegenkomen.

Hoewel atomen ongelooflijk klein zijn, is hun impact op de wereld enorm. Alles wat je ziet, aanraakt en voelt is gemaakt van atomen. Ze zijn de basis van chemie en het leven zoals we dat kennen.